top of page
Barbara Tesařová

Jakub: Vlasy nejsou to, co vás definuje

Jakub Jasenovský je letošním účastníkem show Hell's Kitchen. V gastronomii se pohybuje už 30 let, takže by se mohlo zdát, že je alopecie pro něj spíše výhodou. Rozhodně ho nebrzdila, aby se ukázal na obrazovkách TV.

 

Kdy a jak u vás alopecie začala?

Alopecie se u mě začala projevovat kolem 20 let. Nejprve to byly drobné lysiny, kterým jsem nepřikládal velkou pozornost, ale časem se začaly zvětšovat a vlasy postupně ubývaly.


Jak jste se s tím smiřoval, co vám pomohlo?

Nejprve to pro mě bylo těžké. Vzhled je něco, co nás často definuje, a ztráta vlasů může výrazně ovlivnit sebevědomí. Pomohlo mi ale uvědomění, že vlasy nejsou tím, co určuje, kdo jsem. Podpora rodiny a přátel hrála také velkou roli.


Zkoušel jste nějakou léčbu, měla výsledky?

Zkoušel jsem několik možností, včetně speciálních šamponů, doplňků stravy a některých léků, ale výsledky byly omezené. Nakonec jsem přijal, že se musím s alopecií smířit spíše než proti ní bojovat. Nechtěl bych už ani zkoušet nové typy léčby.


Jaké to bylo jít do televizního pořadu s tím, že nemáte vlasy a lidé se nad tím možná budou pozastavovat?

Měl jsem určitě obavy z reakcí lidí, ale nakonec jsem se rozhodl, že to nemůže být překážkou. Když jste v televizi nebo na veřejnosti, lidé vás budou soudit podle všeho, nejen podle vlasů. Je důležité být sám sebou a nechat svou osobnost zářit.


Foto: TV Nova


Vy hodně vystupujete před lidmi, ptají se vás na to, nebo jim to u muže přijde normální?

Občas se někdo zeptá, ale většinou to lidé u mužů tolik neřeší. Plešatost u mužů je docela běžná, takže to většinou nevyvolává velkou pozornost.


Máte nějakou radu pro ostatní muže s alopecií, kteří se s tím třeba nemohou vyrovnat?

Moje rada je nebát se být sami sebou. Vlasy nejsou to, co vás definuje. Je důležité přijmout svou situaci a soustředit se na to, co vás dělá výjimečnými, ať už je to váš charakter, talent nebo humor. Důvěra v sebe sama je to, co vás nejvíc posílí.

15 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše

Comments


bottom of page